Generell informasjon
Nedsatt hørsel
Når man opplever et hørselstap, er det naturlig å kjenne på en rekke ulike følelser. Hørselen svikter gradvis med alderen, og mange opplever utfordringer som gjenklang og bakgrunnsstøy, noe som kan føre til stor tretthet i sosiale situasjoner. Det er viktig å huske at alle reaksjoner er naturlige og at hver persons opplevelse er unik.
For å bevare hørselfunksjonen best mulig, er det viktig å ta tak i hørselsproblemer tidlig. Å starte med høreapparat kan være en betydelig forbedring i livskvaliteten og bidra til å redusere belastningen av hørselstapet i hverdagen. Vi er her for å støtte deg gjennom hele prosessen, fra diagnose til tilpasning og videre oppfølging.
Det finnes fire forskjellige former for hørselstap:
Diskanttap
Dette er den vanligste formen for hørselstap. Når hørselen er nedsatt i diskantområdet, blir det vanskelig å oppfatte lyse toner, som har høye frekvenser. Det er lettere å høre lyse, skarpe stemmer enn mørke, bass-stemmer fordi konsonanter kommer dårligere frem i mørkere stemmer. Lyder som fuglekvitter, kjøleskapsdur og ventilasjonssus kan bli borte. Diskanttap fører til utfordringer med å høre ustemte konsonanter som p, k, t, s, f og h, og gjør det vanskeligere å skille lyder fra hverandre i støyfylte omgivelser, noe som svekker tydeligheten i tale.
Basstap
Ved basstap er hørselen nedsatt i bassområdet, som er mer sjeldent. Dette innebærer vanskeligheter med å høre toner med lave frekvenser, som er viktige for å orientere oss i omgivelsene. Utfordringer med basstap inkluderer problemer med å høre grunntonene i talespråket og å høre i støyende miljøer.
Bassengtap
Når hørselen er nedsatt i mellomområdet, kalles det bassengtap, på grunn av kurvens form i audiogrammet. Ved bassengtap kan hørselen være god i både lave og høye frekvenser. Utfordringene inkluderer vanskeligheter med å oppfatte tale i støy, omgivelseslyder, og generelt dårligere taleoppfattelse.
Flatt tap
Ved flatt tap er hørselen omtrent like mye nedsatt på alle frekvenser som er viktige for tale. Utfordringene varierer avhengig av tapets størrelse, men det inkluderer svekket taleoppfattelse, problemer med å høre omgivelseslyder, og vanskeligheter med å oppfatte tale i støy.
Type høreapparat
Det finnes et bredt utvalg av høreapparater og proppeløsninger som kan tilpasses dine unike behov. Dagens teknologi gjør at høreapparatene har flere muligheter enn tidligere, med blant annet direktekobling til mobil og bruk av app. Vi er her for å hjelpe deg med å finne den beste løsningen for deg, basert på dine hørselstap og preferanser. De fleste moderne høreapparatmodeller kommer med praktiske ladeløsninger, noe som gjør dem både brukervennlige og miljøvennlige.
Vi tilbyr produkter fra de fremste leverandørene på markedet, og nederst på siden finner du lenker til våre samarbeidspartnere, hvor du kan lese mer om de ulike alternativene og finne mer detaljert informasjon om produktene de tilbyr.
RIC/RITE/RIE (Receiver In The Ear)
Denne typen høreapparat plasseres også bak øret, men høyttaleren er plassert i øregangen. Dette gjør apparatet mindre synlig bak øret. Høyttaleren kan ha enten en dome eller en støpt propp, avhengig av type hørselstap og øregang. RIC/RITE/RIE er den mest brukte typen høreapparat på markedet. Det anbefales å ha god motorikk og følsomhet i fingrene for denne typen apparat.
ITC/CIC (In The Canal/Completely In Canal)
Denne typen høreapparat plasserer all teknikk inne i et spesialtilpasset skall som ligger inne i øregangen. Størrelsen kan variere avhengig av øregang, hørselstap, streaming, og modell (med eller uten lading). Disse apparatene anbefales ikke for alle typer øreganger eller hørselstap, spesielt ikke for trange, krokete, sammenfallende øreganger, eksem, stor ørevoksproduksjon, eller for de som hører godt i bassfrekvensene, da lyden kan oppleves som «innestengt». Fordelen med denne typen apparat er at det ikke sitter noe bak ørene, og det er ingen konflikt med hår eller briller.
BTE (Behind The Ear)
Denne typen høreapparat plasseres bak øret og er forbundet med en tykk slange med støpt propp eller en tynn slange med enten støpt propp eller dome som går inn i øregangen. BTE-apparater gir mest lydforsterkning og foretrekkes av brukere med store til alvorlige høretap. De er også et godt alternativ for de som har utfordringer med motorikk eller dårlig følsomhet i fingrene.
Type propper
En oversikt over ulike proppeløsninger til høreapparat som ligger bak ørene med støpt propp eller domeløsning inn i øret:
Generiske propper
Disse proppene støpes etter øregangen og proppen er universal og
kan festet til alle typer BTE-høreapparat fra alle leverandører.
RITE-propper
Disse proppene støpes etter øregangen men lages spesifikt for hver enkelt
leverandør og type modell.
Domer
Passer best til små/moderate høretap og støp er ikke nødvendig. Flere størrelser og
tetthetsgrad og har vært mest vanlig de siste årene.
Støypropper
Støypropper lages etter støp av din øregang. Du kan velge filter med forskjellig demping etter behov. Ved en ME-diagnose kan man søke hjelpemiddelsentralen om dekning av slike propper, men må da først prøvd ut standardpropper. For denne pasientgruppen bør støypropper kun brukes i en overgangsfase for å venne seg til lyd, da man ofte er lydsensitiv.
Støypropper er og er ideelle for:
- Konsertgjengere
- Russ
- Arbeid og industri
- Motor & MC
- Jakt & skyting
Sovepropper
Dempingsgraden vil variere fra person til person avhengig av øreform.
Bade/ svømmepropper
Hinderer at vann trenger seg inn i ørene når man oppholder seg i vann.
Monitor
For profesjonelle musikere, teknikere og produsenter for å få optimal ren lyd i musikk. Kommer i ulike variasjoner avhengig av ulike behov.
Kommunikasjon & samband
Ørepropper spesielt tilpasset for bruk på kommunikasjonssystemer for å levere lyd rett opp til øret. Blir brukt av f.eks politi, brannvesen, ambulansepersonell, utelivsbransjen m.m.
Tinnitus
Tinnitus/ øresus er et nevrologisk fenomen knyttet til høresansen. Ved øresus oppfatter du en lyd uten at det finnes en ytre lydkilde. Den hyppigste årsaken til øresus er at sansecellene i det indre øret er skadet, og at det foreligger en ubalanse i samspillet mellom lydsignaler opp og ned hørselsnerven. Lydopplevelsen er av ulik karakter. Den kan oppleves som en tone, som støy og den kan være pulserende og av varierende intensitet.Mellom 10-15 prosent av befolkningen har øresus. Rundt 1 av 100 er svært plaget. Følgende tilstander er forbundet med øresus, ofte kombinert med hørselstap.
Årsaker til tinnitus:
- Støyskade
- Arvelig hørselstap
- Alderdomshørselsvekkelse
-Mb Meniere
- Hodeskade
- Akutt/kronisk mellomørebetennelse
- Ørevoks
- Avstivning av stigbøylen i mellomøret
Info om tinnitus er hentet fra Oslo universitetssykehus sin nettside.
I tillegg er det mange som opplever tinnitus eller forsterket tinnitus i forbindelse med stress som ved f.eks press på jobb, konflikter, dødsfall, samlivsbrudd, lite søvn, eller muskulære årsaker.